Gert Boeckx

Clown bij VZW ZORGCLOWNS & CO

(kinder)theatermaker, docent en verteller

 

 

Gestart als leerkracht lager onderwijs heeft Gert bewust keuzes gemaakt om binnen zijn beroepsleven voor afwisseling te zorgen. Dit heeft hem een enorme ervaringsrijkdom gebracht als mens, docent en theatermaker.

Hij werkte reeds bij ‘Kunst in Zicht’ met kinderen en jongeren rond kunsteducatie.  Hij gaf lessen theater met kinderen, jongeren en volwassenen in het DKO (Deeltijds Kunstonderwijs) en maakte tal van workshops binnen theater en muziek voor scholen en verenigingen. Hij speelde in verschillende amateurtheaterprojecten en maakte zelf al verschillende kindertheaterstukken waarin vooral met grote poppen wordt gewerkt.

Vanuit het theater rolde hij heel spontaan in de rol van (artistieke) clown.  Daar leerde hij dat je geen clown ‘speelt’, maar dat je dat ‘bent’. De stap naar zorgclown maakte hij snel omdat hij altijd al een geëngageerd persoon is geweest.

De rijkdom die hij er als zorgclown bij krijgt is onbetaalbaar. Elk keer ‘clownen’ is elke keer nieuwe dingen leren, elke keer versteld staan over het ‘ontmoeten met mensen’.  Ook hier ‘speel’ je geen zorgclown, je ‘bent’ het.

Zorgclown is een job waarin je dient te investeren door middel van opleiding en door jezelf te trainen in hoe je met mensen kan bewegen, zingen, dansen en stil aanwezig zijn.

Het veranderde zijn leven en het wordt één van zijn drijfveren om de wereld een stukje mooier te maken.

Zorgclowns & Co bezoeken mensen die door ziekte of een beperking kwetsbaar zijn.

Als clownsgroep in Vlaanderen en Brussel komen wij bij kinderen, jongeren en volwassenen. We werken vooral met mensen met een beperking en mensen met dementie.

We zijn steeds op zoek naar werkplekken waar clowns een aanvulling kunnen zijn en hebben reeds gewerkt op de afdelingen pediatrie, palliatieve volwassen afdeling en het oncologisch dagcentrum van een ziekenhuis. Ook staan voorzieningen voor mensen met meervoudige beperkingen, WZC voor mensen met dementie en een psychiatrisch ziekenhuis op onze speellijst.

Tijdens een clownsbezoek start een clownsduo of een individuele clown met het maken van contact. Daarbij improviseren de clowns. We komen niet met een voorbereide voorstelling maar creëren in het gemaakte contact spel, beweging, muziek. We stemmen ons steeds af op de bewoner/de patiënt.  Via het spelen op maat van het moment trachten wij ons ‘publiek’ te empoweren.

Zorgclowns komen niet enkel iets grappigs of leuks doen. Elke emotie krijgt zijn plek. De kracht van de clown ligt in het accepteren van het hier en nu, terwijl hij een “magische” ruimte creëert waarin er op een veilige manier met die werkelijkheid gespeeld mag worden. Door er lucht en licht in te brengen, ontstaat ruimte voor acceptatie, voor anders kijken naar, voor humor en alle andere gevoelens. Een clownsbezoek kan daarmee een therapeutisch effect hebben.

We willen in ons verhaal graag enkele clowntools met jullie delen.
Hoe kan de clown ons, juist door zijn vrijheid, versterkte empathie en wijze domheid leren?
Materie die ook voor jullie belangrijk is bij het omgaan met jullie patiënten/klanten.

WORKSHOP

Op maandag 22 januari 2024 plannen wij, Bart Walter en Gert Boeckx, een themadag “clowntools voor zorgverleners”. Deze dag is een samenwerking tussen de clownsschool “Clownsense” en het IFPC. Iedereen die door deze presentatie benieuwd is om meer tools te leren om hun eigen vak en hun relatie met patiënten/klanten te verdiepen en verlichten, is van harte welkom. Meer info vind je op de inschrijvingsfiche die je zal terugvinden in de congresmap.